Om Pratensis

Pratensis AB startade 2005 med produktion och försäljning av svenska ängsfröblandningar. Vi som äger och driver företaget heter Inger och Mats Runeson. Vi är båda biologer och har läst biologi på Lunds Universitet 1980-84, Inger med inriktning på växter och Mats på sötvattenbiologi.

Inger arbetade under 8 år på Hilleshög i Landskrona med resistensförädling av sockerbetor och Mats jobbade som kemist på sockerbolaget i Örtofta och som VA-konsult i Helsingborg.

Inger och Mats
Inger och Mats

1991 flyttade vi till Småland och bosatte oss på Mats' släktgård Råsgård i södra Småland. Gården vi bor på, har varit i släktens ägo i (minst) nio generationer. Inger började på det nystartade företaget Svenska Lövträd AB (numer Veg Tech AB) och Mats på Mark & Vatten Ingenjörerna AB. Inger blev med tiden ansvarig för Veg Tech's frö- och plantproduktion, försäljning och rådgivning.

2005 valde Inger att "starta eget" med att producera ängsfröer i egen regi med Veg Tech och Skånefrö som återförsäljare. Sommaren 2006 utökades verksamheten med Mats konsultverksamhet, då Mats valde att driva sin konsultverksamhet i egen regi för att kunna kombinera fröodlingen med konsultverksamheten. Då utökade vi verksamheten med att producera och sälja svenska ängsplantor. 2007 tillkom krukodlade plantor av linnea och vi fick bl. a. leverera blommande linnea till Linnéträdgården på Chelsea Flower Show i London maj 2007, där montern vann en guldmedalj. Trädgården finns nu i Växjö vid sjön Trummen.

Ängsfröblandningarna vidareutvecklas och sortimentet av ängsplantor ökar för varje år. Vi har totalt ca 100 olika arter av ängsväxter i odling samt några som vildinsamlas. Eftersom fröerna är mycket olika i storlek, form och mognadstid, så är odlingen arbetsintensiv och kräver mycket handarbete för skörd och rensning. Det är svårt att rationalisera odlingen eftersom varje växtart har sina speciella krav på odling och skötsel.

Fröodling utanför Umeå
Fröodling utanför Umeå

Vi är båda mycket miljöengagerade och har bl a varit aktiva i Naturskyddsföreningen i många år. Vårt stora intresse är botanik och tycker att det är härligt att kunna kombinera arbete och specialintresse på det sätt som vi nu kan.

Fröodling Småland
Fröodling Småland

På uppdrag av Länsstyrelsen i Kronobergs län har vi under 2011 samlat in frö och odlat upp plantor av två hotade arter; mosippa och klockgentiana. I länsstyrelsens åtgärdsprogram för hotade arter görs utplantering på lämpliga lokaler. Vi har på senare år fått ytterligare uppdrag från länsstyrelser att odla upp skyddsvärda växtarter för stödutplantering samt utplantering av värdväxter för sällsynta insekter.

2015 anställdes Cloé Lucas som sommarjobbare. Hon är sedan 2017 fast anställd. Hon har en fransk biologiinriktad utbildning samt ett genuint växt- och naturintresse.

Cloé
Cloé

2019 blev vi utsedda till Årets pollinatör av nätverket Pollinera Sverige.

2021 fick Inger och Mats Runeson Smålands Akademis Linnépris

2022 fick Inger Runeson Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för förtjänster om trädgårdsodling som delas ut av Riksförbundet Svensk Trädgård.

2022 fick vi Alvesta kommuns Miljöpris.